Kategorier
Sundhed

Øjenoperation med laser – hvad er fordelene og ulemperne?

Mange øjenpatienter bliver af deres optiker anbefalet en øjenoperation med laser som løsning på deres synslidelse. Men som øjenpatient kan man sidde tilbage med tvivl om, hvorvidt laserbehandling er den rette vej at gå. I dette indlæg kigger vi derfor nærmere på fordele og ulemper ved øjenlaseroperationer.

Øjenoperation med laser er efterhånden en udbredt behandlingsmetode til mennesker, der lider af synsproblemer. Den moderne laserteknologi er i dag så veludviklet, at en laserøjenoperation kan korrigere alt fra nærsynethed, langsynethed og tynde hornhinder til bygningsfejl. Mange øjenpatienter bliver derfor af deres optiker eller øjenlæge anbefalet en øjenoperation med laser som løsning på deres synslidelse. Men som øjenpatient kan man sidde tilbage med tvivl om, hvorvidt laserbehandling er den rette vej at gå. I dette indlæg kigger vi derfor nærmere på fordele og ulemper ved øjenlaseroperationer.

Fordele ved øjenoperation med laser

Det giver næsten sig selv, at der er mange fordele ved øjenlaseroperationer – ellers var behandlingsformen ikke blevet så udbredt.

Én af de helt store fordele ved øjenoperation med laser er, at operationen løser synsproblemet én gang for alle. Det betyder, at man som øjenpatient helt kan smide brillerne og aldrig mere skal bekymre sig om at købe kontaktlinser.

En anden fordel er, at operationen er yderst hurtigt at få foretaget. Det tager nemlig ikke mere end 30 sekunder for øjenkirurgen at udføre behandlingen.

Ligeledes er det fordelagtigt, at operationen kan udføres med lokalbedøvelse, så patienten kan være vågen under proceduren samt klar i hovedet efter operationen.

Det betyder også at det oftest ikke er nødvendigt at melde sig syg fra arbejdet. Størstedelen af patienter kan nøjes med at tage fri på selve operationsdagen samt evt. dagen efter.

Ulemper ved øjenoperation med laser

Lige så vel som der er mange fordele ved laserøjenoperationer, så er der også en række ulemper, som man bør tage med i sine overvejelser, før man kaster sig ud i en operation.

Øjenoperation med laser kan for det første være en lidt bekostelig affære. Prisen varierer alt efter præcis hvilken type laserbehandling, der er tale om, samt om det er ét eller begge øjne, der skal opereres. Man må dog påregne en pris på i hvert fald 20.000 kr. for ét øje og 30.000 kr. for to øjne, der opereres samtidigt. Dertil kommer så forundersøgelsen og efterfølgende kontroller. Disse er nogen gange gratis, men man kan ikke gå ud fra, at de er det.

Udover prisen så har øjenoperation med laser også den ulempe, at operationen indbærer visse risici. Det gælder for så vidt alle typer operationer. Nogle af de risici, som man skal være opmærksom på, er bl.a. risikoen for hornhindebetændelse og arvævsdannelse. Disse bivirkninger er dog yderst sjældne og kan behandles.

Andre bivirkninger ved øjenlaseroperationer er smerter i øjnene. Selve operationen vil altid være smertefri, da øjet lokalbedøves inden operationen udføres. Men i dagene efter en øjenoperation med laser oplever nogle patienter smerter i øjnene. De kan heldigvis behandles med almindelige smertestillende piller.

Opsummerende er der altså både fordele og ulemper ved øjenoperation med laser og det er derfor op til den enkelte person med synsproblemer at vurdere, hvorvidt en laserbehandling er den bedste løsning på vedkommendes synslidelse.